Utánpótlás Sportolók és a /hozzáadott/ cukor

A cukor nélkülözhetetlen tápanyag, hiszen agyunk és izmaink fő energiaforrásaként szolgál. Megkülönböztethetünk az élelmiszerekben, ételekben természetesen előforduló cukrokat, valamint a feldolgozás, készítés során hozzáadott cukrokat.

Sok élelmiszer alapvető összetevője a cukor, előfordul gyümölcsökben, zöldségekben, tejtermékekben és a mézben is.

A hozzáadott cukrok leggyakoribb forrásai a sütemények, édességek, cukorkák, finomított pékáruk, szörpök, energiaitalok, nem 100%-os gyümölcslevek, szénsavas üdítők, tejdesszertek. De előfordulhatnak ezen kívül más élelmiszerekben is, mint a ketchup, majonéz, különböző szószok, salátaöntetek stb. A hozzáadott cukrot tartalmazó termékek fogyasztása felesleges extra kalóriabevitellel jár.

Miért lehet rossz a plusz kalóriák bevitele?

A hízékony gyermekeknél nagyon könnyen okozhat akaratlan súlygyarapodást, de ugyanúgy problémát jelenthet a soványabb alkatú fiataloknál is.

Jogos a felvetés: na de gyermekem ezt úgyis felhasználja az edzések során…

Lehetséges, hogy sikerül 100%-ban felhasználnia ezt a kalóriamennyiséget.

A fő probléma mégis azzal van, ha a napi kalóriabevitelének nagy százalékát hozzáadott cukorból viszi be a szervezetébe. Ugyanis ez azt jelenti, hogy a többi létfontosságú tápanyag kiszorul az étrendjéből, főleg a vitaminok és ásványi anyagok. Ez azért lehet, mert a szervezet jóllakottnak érzi magát – hiszen a kellő kalóriamennyiséget megkapta – viszont a vitaminokat és ásványi anyagokat nagy valószínűséggel nem tartalmazta az adott élelmiszer, vagy étel.

Ennek a legnagyobb hátulütője csak a későbbiekben jelentkezik, hiszen a mikroelemek hiányát már csak akkor vesszük észre, ha „baj van”. Legyen az egy betegség, kisebb sérülés, izomgörcs, krónikus fáradtság vagy romló teljesítmény.

Ezeket elkerülve igyekezzünk gyermekünk napi cukorbevitelét gyümölcsökkel fedezni, és emellett biztosítsuk a megfelelő zöldségbevitelt is.

A nassolást nem kell szigorúan betiltani, hiszen ez örömforrásként is szolgálhat gyermekünk számára, de nagyon fontos megfelelő keretek közé szorítani az egészségének megőrzése érdekében! A hízékony fiataloknál kiemelt figyelmet kell fordítani a nassolás és más extra kalóriabevitel csökkentésére.

Lazar Project /Superfoods/ Mayer Lívia