Táplálkozás, mint fontos összetevő az élsportolói karrierben

Gyakran felmerülő probléma sportolók körében a gyors fáradás, a koncentráció hiánya, a sérülékenység, vagy az izomgörcsök. A felsorolást végtelenségig lehetne folytatni.

Viszont kevesen gondolnak arra, hogy a megoldás sokszor az étkezésben rejlik.

Szervezetünk legfőbb mozgatórugói a tápanyagok, amiket külső forrásokból, az élelmiszerekből és ételekből tudunk fedezni.

Sportolók esetében szinte minden tápanyagból, vitaminból és ásványi anyagból magasabb bevitel szükséges, mint az átlag embereknek.

Ha ezekből hiányt szenved a szervezet, akkor elkerülhetetlen, hogy a korábban felsorolt tüneteket tapasztaljuk.

Nem biztos, hogy jó megoldás az, ha sporttársunk étrendjét, vagy egy neten talált étrendet alkalmazunk, hiszen minden ember szervezete, igényei és szokásai mások.

Ezen felül még olyan tényezők is befolyásolják az egyéni szükségleteket (a teljesség igénye nélkül), mint a nem, kor, súly, magasság és a választott sportág.

Ezért kiemelten fontos lenne minden sportoló számára, hogy egyénre szabott étrendet kövessen.

Az egyénre szabott étrend biztosítja a sportolók számára a megfelelő tápanyag, vitamin és ásványi anyag, valamint az esetleges étrendkiegészítők bevitelét.

Alkalmazkodik a sportoló életmódjához, megélhetési és utazási körülményeihez, alvási szokásaihoz.

Az étrend által a sportoló képes lesz a sportágspecifikus alkati elvárásoknak megfelelni.

Garantáltan hozzájárul a jobb teljesítményhez, leküzdhető vele a gyakori izomgörcs, izomláz és krónikus fáradtság is.

Munkánk során törekszünk arra, hogy a sportoló komplex szolgáltatásban részesüljön.

Testösszetétel mérő készülékünk reális képet nyújt a sportoló jelenlegi állapotáról, zsír- és izomtömegéről, vízháztartásáról.

A laboreredmény felfedi az esetleges vitamin vagy ásványi anyag hiányt, szervi problémákat. Míg a táplálkozási napló rávilágít az étrendi, élelmiszercsoportbeli hiányosságokra.

Ezek alapján a dietetikus képes olyan étrend összeállítására, mely garantálja a közérzet és a teljesítmény javulását, valamint a közösen meghatározott célok elérését.

A megfelelő táplálkozás az egyik fontos összetevője a kiegyensúlyozottabb és jobb teljesítménynek.

Mayer Lívia – Lazar Project – Superfoods