lazar-project-logo

Szénhidrát, avagy a sportolók üzemanyaga

Egyre több fiatal sportoló szülei keresnek meg minket azzal a problémával, hogy gyermekük ugyan jól teljesít az edzéseken és versenyeken, viszont nagyon hamar kimerül, elfogy az ereje.

Mi lehet a gond?

Amikor rákérdezünk, hogy mit eszik a gyermek a versenyeket megelőző időszakban, sokszor egyből fény derül a hibára, hogy egyáltalán nem fogyaszt szénhidrát tartalmú ételeket, vagy csak nagyon kis mennyiségben.

Ez miért rossz a szervezetnek?

A szénhidrát testünk legfontosabb üzemanyaga, belőle tudjuk a legrövidebb úton, a lehető leggyorsabban előállítani az energiát.

Ha a sportolók étkezése nem tartalmazza ezt a tápanyagot (vagy csak nagyon kis mennyiségben), akkor az edzéseken és versenyeken nagyon gyorsan kimerülnek a szénhidrát raktárak, elfogy az erő és fáradás áll be.

Felmerülhet a kérdés, hogy fehérjéből és zsírokból nem tud a szervezet energiát előállítani?

De igen, képes rá, viszont sokkal hosszabb, bonyolultabb útvonalon, hiszen ezeknek a tápanyagoknak alapvetően nem az energiatermelés a feladata.

Törekedjünk rá, hogy fiatal sportolónk étkezései tartalmazzanak szénhidrátot, különösen a versenyt és edzés megelőző időszakban.

A versenyek reggelén jó opció lehet egy tál zabkása gyümölcsökkel kiegészítve, ebédidőben
pedig tészta/rizs étellel töltsük fel raktárait.

Egyéni étrendeink összeállításakor nagy hangsúlyt fektetünk a sportolók mérkőzés/verseny előtti optimális tápanyagbevitelére.

Ezzel egy lépéssel közelebb kerülünk a kifáradás elkerüléséhez és a jó teljesítmény maximalizálásához.

„Mindent az utánpótlásért”

Elit Programunk 2. Eleme: Egyéni étrend – Táplálkozás

Mayer Lívia – Lazar Project – Superfoods