Kritikus pontok egy sikeres karrierhez

Olyan információkrol van szó, amikkel kapcsolatban minden egyes szülőnek „tisztában“ kellene lennie.

Sok utánpótlás sportoló karrierje kezd el hanyatlani azért, mert egyszerűen nem tudják a szülők, hogy miképpen reagálhatnának helyesen egy-egy fellépő kisebb, nagyobb problémára. Annak ellenére is, hogy sokan lelkiismeretesen azon fáradoznak, hogy segítsék gyermekeiket.

Mai napig azt tartom az egyik legnagyobb problémának, hogy sok helyen nem készítik fel a sportolókat és szüleiket az egyesületek részéről, hogy miképpen kezelhetnék a fellépő nehézségeket, vagy még jobb esetben, hogyan előzhetnék meg azokat.

„Megeshet” az, hogy utánpótlás korban a „tehetségesnek kikiáltott, nagy jövőképpel” rendelkező sportolóból, mégsem válik felnőtt élsportoló. Egyik ok az is lehet, hogy nincs olyan ember körülötte, aki támogathatná őt hasznos információkkal.

A konzultációkon a szülők többször is azt panaszolták, hogy amikor bekövetkezett egy sérülés a sportoló gyermeküknél, magukra hagyták a játékost és szüleit. „ha kész a rehabilitáció, várjuk vissza” .

Olykor a formahanyatlás, az ami előfordul. Ilyenkor megtörtént már, hogy az edző nem beszél a játékossal, kiveszi a csapatból „és ha rendbe jön játszik majd“ . (tisztelet a kivételnek edző szempontból, mert egyre többen figyelnek a játékosok mentális állapotára is)

Mi van akkor, ha elvárjuk a sportolótól, hogy magas szinten teljesítsen, de táplálkozás szempontjából nem viszi be a megfelelő tápanyagokat ?! Ez olyan, mint ha elvárnánk az autónktól, hogy üzemanyag nélkül haladjon sokáig. Amikor az üzemanyag kijelző azt jelzi, hogy „0 km“ –azzal egy kis ideig tudsz menni, de egy idő után leáll.

Nagyon fontos a rugalmasság fejlesztése is. Ez az egyik alapja annak, hogy ne következzenek be sűrűn az izomsérülések. Nagy szerepe van a prevenciónak egy sportoló életében, aki magas szinten, minél kevesebb sérülést elszenvedve szeretne teljesíteni pályafutása során.

A megfelelő erőnléti (állapot) felmérésekre, majd az ezáltal összeállított egyénre szabott programra, egy „folyamatosan“ növésben levő utánpótlás sportolónak nagy szüksége van.

Sok sok olyan pont van, amit átbeszélünk (még) a szülőkkel.

A legfontosabb viszont, ami köré építjük az egész „folyamatot“ , és enélkül nagyon nehéz bárkinek „kívülről bármivel is” hozzájárulni egy sportolói karrierhez — a sportoló „belső motivációja“ (és annak a megtartása + alázat) Elmondjuk a szülőknek, hogy mik azok a befolyásoló tényezők, amik csökkenthetik a gyermekük motivációját.

Több olyan sportolónk lehetne ma, akiknek gyerekként mindig is az volt az álmuk, hogy sikeres felnőtt sportolók (is) legyenek, de valamilyen oknál fogva félre siklott a karrierjük.

Adjunk meg minden lehetőséget és „információt“ gyermekeinknek ahhoz, hogy elérjék a céljaikat a sportban (is) . A Fejlesztő csomagjaink közül, ez A MENTORING Konzultációnk – SZÜLŐKNEK – „SZEMÉLYRE SZABOTTAN” !

Lazar Project