A Sport coaching és az Utánpótlás

Mi is pontosan a coaching? Miért fontos a mentális edzettség már az utánpótlásban is?

Először is tisztázzuk, mi a sport-coaching:
A sportolók mentális edzése. Mentális állóképességük javítása a cél.
Mert „minden fejben dől el”!
A coaching egy fejlesztő folyamat. Fejleszti a különböző, az élsporthoz elengedhetetlen területeket. Megoldásokat nyújt, az esetleges elakadásokban. Segít, a közösen kitűzött célok sikeres elérésében. A cél, hogy a sportoló jobban érezze magát, és eredményesebb legyen. A coach egyenrangú partner, aki kísér az úton, támogat.

Ahogy a versenyen, a pályán, edzésen az edző, a sport-coaching során a coach próbál megtenni mindent, hogy a legjobbat hozza ki a „versenyzőjéből”

Motiváció, Akarat, Hit, Koncentráció, Teljesítmény tudástár bővítése. Formaidőzítés. Elvárások kezelése. Konfliktuskezelés. Önmegvalósítás. Siker-kudarc feldolgozása. Nyilvánosság kezelése. Edzővel való kapcsolat.

„A legnagyobb harc az mindig saját magunkkal van” . Fontos a fizikai erő, a gyorsaság a technika. DE ugyanilyen fontos szerepet kell kapjon a felkészülésben a mentális edzettség is, az, hogy fejben is erős legyen a sportoló.

„az győz, aki a végén elhiszi, hogy győzhet”

Azt gondolom, nagyon szerencsés, az a sportoló, aki fiatalon elsajátíthatja azokat a technikákat, amik a mentális erejét növelni és segíteni tudjak.

Szerencsés az (a szülő is) , aki észreveszi mekkora lehetőség, fejben erősnek lenni.

„Mekkora lehetőség, hogy pl. heti egyszer időt szánok arra, hogy rendbe tegyem a dolgaimat magamban, helyre kerüljön minden a fejemben. Így mindig az adott feladatomra tudok koncentrálni”

Ha már ilyen korban ez a terület fejlesztésre kerül, gondoljunk bele mi minden elérhető a felnőtt sportolói világban majd. Amit tesz a fiatal most rövidtávon, ami kihívás, erőfeszítés, az hosszútávon előny és eredményesség.

Tehát a mentális edzés, hitet ad, önmagunkba vetett hitet. Erőt, tudatosságot, célokat.
A coaching biztosít, olyan 1 órát a sportolónak, ahol minden gondot, félelmet le lehet vetkőzni, ahol újra és újra fel lehet építenie önmagát.

Egy olyan 1 órát, ahol csak a sportolóra figyelünk, csak a sportoló céljaiért küzdünk, ahol a sportoló „gondjait” oldjuk meg, ahol a sportoló teljesítmény növekedésére fektetjük a hangsúlyt. Ahol minden ülés után elégedetten, motiváltan mehet haza.

Végezetül, megosztanám veletek két sportolóm visszajelzését.

„(…)akárhányszor nálad voltam, mindig feltöltődtem és kezdtem hinni magamban, egyre több lett az önbizalmam. Aztán a 3. 4. alkalom után hatalmas dologra derült fény(…) Nagyon köszönöm az elmúlt időszakot neked, a feladatokat, házikat (ennyire még sosem szerettem leckét írni) Most tökéletesen vagyok!” Z. 15 éves

„Mit jelentett nekem ez az idő, amit veled tölthettem? Sikeresen bebizonyítottad, hogy egy sportolónak nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is ott kell lennie. Megtanítottál arra, hogyan engedjem el mások és saját maga negatív gondolatait. Együtt lebontottuk azt a falat, amit magam köré építettem mind a sortban mind a magánéletben. Nagyon régen voltam utoljára ennyire felszabadult, visszaadtad nekem a sport örömét. A te közreműködéseddel egy nagyon sikeres szezont zárhattam. Boldogan felszabadultan megyek neki minden új kihívásnak, hála neked” B. 18 éves

Sport coach