Sport Coaching

A motiváció hanyatlása már a fiatal sportolóknál is jelen van. Biztosan Ti is találkoztatok már a következő mondatokkal vagy ha szülő vagy és a gyerektől hallod ezt, vagy ha sportolóként éltél át hasonló szituációkat:

„nagyot csalódtam benned, tőled ezt nem vártam” „ezért hoztak a szüleid ekkora áldozatot? Te nevezed magad sportolónak?” Ha nem szeded össze magad kirúglak a csapatból” „ezzel a teljesítménnyel még alacsonyabb osztályba sem férnél el…”  ha a saját teljesítményed nem érdekel, engem miért érdekeljen?” és még sorolhatnám…

Bűntudatkeltés, fenyegetés, érzelmi zsarolás, gúny és minősítés…ezek a tipikus hogyan ne motiváld a sportolót kategória. Sajnos sokszor találkozunk ilyen esetekkel.

De mit érezhet az a gyerek, aki ezeket hallja, akinek hétről hétre ezzel kell megküzdenie?

Motiválatlan lesz, kedvetlen és már azt sem tudja jól elvégezni, ami eddig zsigerből ment neki. Legtöbb esetben ez a külső motiváció hiányából fakad, a nem jó visszajelzésekből, a rossz kommunikációból.

Ha ilyen eszközökkel várják el az edzők, vagy akár a szülők, hogy a sportoló motivált legyen, akarjon és nagy kedvvel menjen edzésre vagy versenyre, akkor nagyon rossz úton haladunk.  A gyerek nem felnőtt, elsődleges célja az öröm, és a sport szeretete.

Optimális esetben, a gyermek építkezik a belső és külső motivációkból, a belső motiváció kap nagyobb hangsúlyt, hiszen a sportoló a versengés és a küzdés szeretetéért, a játék öröméért sportol. De nem mehetünk el a külső motiváció mellett sem, mert anélkül a versenysportban már szinte kevés, ha „csak” a belső motiváció van jelen, és bizony a külső motiváció hiánya okozhatja a hanyatlást, a megrekedést sokszor az utánpótláskorúaknál is.

A külső motiváció az elismerés, a dicséret, a bíztató szavak, a megoldás és nem a probléma kiemelése. A sportoló következetes támogatása, az optimális munkalégkör megteremtése. Később ide tartozhat még, a csapat, a csapat által elérhető eredmények, és bizony a pénz is, de ne szaladjunk ennyire előre.

A sport-coaching tud segíteni az ilyen eseteknél is. Feltárjuk a probléma forrását, felvázoljuk a terveket, hogyan lehet ezeket leküzdeni, hogyan tud visszatalálni a sportoló a motivációjához. Hogyan lépheti át a külső motiváció hiányát, vagy hogyan fordíthatja azt a maga javára. Sokat beszélgetünk a megoldásról, a célok felé haladunk.

(„ha a megoldásokról beszélünk az megoldásokat eredményez”)

Számos feladat, teszt alkalmas ennek a területnek a fejlesztésére. Van egy nagyon hasznos gyakorlati „útmutató”, amit harvardi kutatók állítottak össze, ez az un. 5L modell ( love, learn, laughter, leave, labour) amik a korábbi sportolóimnál (is) nagy sikert arattak.

A fiatal versenyzőknek, szükségük van a külső és belső motivációra egyaránt. Egyik sem működik igazán a másik nélkül, főleg nem az élsportban! Mi arra törekszünk, hogy már fiatalon megtanítsuk a gyerekeknek az ilyen szituációkat kezelni, hogy sikeres pályafutásuk legyen, és ne akadályozza őket semmi, a céljaik elérése érdekében.