lazar-project-logo

Táplálkozás, mint befolyásoló tényező

A mai sportolóktól elvárják, főleg az állóképességi sportokban (pl a kosárlabda, kézilabda, vagy labdarúgás) hogy minél jobban bírják a fizikailag igencsak megterhelő sorozatos edzéseket, mérkőzéseket és versenyeket.

Felnőttkorban és utánpótlás korban is megvannak terhelve a sportolók.

Csak úgy tudnak kiegyensúlyozottan teljesíteni a gyerekek is, ha megfelelő táplálékokat juttatnak be (sokszor a szülők által) a szervezetükbe a megfelelő időpontokban.

Sok esetben megesik az a sajnálatos dolog is, hogy a fiatal sportolók délben elfogyasztják az ebédet, majd a délutáni 17:30 as kezdetű edzésnek úgy vágnak neki, hogy 5 és fél órán keresztül semmilyen tápanyag nem jutott be a szervezetükbe.

Amikor az edzésnek vége 19 órakor „haza indulnak“ , és jó esetben 20 órakor elfogyasztják a vacsorát. 8 óra telik el két étkezés között, ami nagyon, nagyon hosszú idő. Ennek a következménye komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet „pont ilyen esetről egy édesanya telefonon számolt be a napokban, hogy gyermeke elájult a rendszertelen, hiányos táplálkozás miatt

Azt tudni kell, hogy a táplálékokat a szervezet lebontja, átalakítja. Aminek ideje ételtől függően 3-5 óra. A szervezet energiájának nagy részét a szénhidrátók (rizs, tészta, burgonya..) biztosítják.

Terheléskor a szénhidrát raktárak kezdenek először kiürülni. Amikor megfelelően fel van töltve „üzemanyaggal“ a sportoló, akkor a teljesítménye nem azon fog múlni, hogy lesz-e energiája végig a versenyen, vagy sem !?

Létfontosságú a megfelelő folyadék fogyasztás is. Az emberi test tömegének több, mint a fele víz. Ezért a nem megfelelő folyadék fogyasztás dehidratációhoz vezethet, aminek jelei lehetnek a koncentráció csökkenése, fáradtság, fejfájás.

A „Táplálkozás beállítás, egyénre szabva így történik” :

  • A csapatunk a vérvétel és a táplálkozási napló eredményeit összesítik. A találkozón a sportoló testösszetételét megvizsgáljuk a gépünk által, majd megkapjuk az eredményeket a testének az izom, zsír, és víz összetételének arányairól is. A 45perces konzultáción felmérjük a sportoló napi és heti szokásait.
  • Utolsó folyamatként megkapja a minden szinten professzionális és minőségi ételeket tartalmazó egyénre szabott étrendet.

Innentől  kezdve tudni fogja a sportoló (és szüleik) hogy mit fogyasszon edzések, versenyek előtt és után, amivel garantált a teljesítmény növekedése, és a versenyek utáni regenerációs folyamat is felgyorsul!

Az egyik legfontosabb befolyásoló tényező az utánpótlás sportolók teljesítményében (is) az egyénre szabott étrend.

Lázár Pál