Ha sportoló gyermekünknek sérülés miatt az edzéseket és a versenyt is ki kell hagynia,
gondolnunk kell a megfelelő táplálkozásra, hiszen kulcsszerepet játszik a gyógyulás
folyamatában.
A megfelelő étkezés felgyorsítja, míg a többszörösen feldolgozott élelmiszerek és gyorsételek
lassítják a regenerálódást.
Koncentráljunk a teljesértékű, tápanyagban gazdag ételek fogyasztására.
Fogyasszunk bőséggel zöldséget és gyümölcsöt.
Ne korlátozzuk nagymértékben a szénhidrátok bevitelét, viszont törekedjünk a teljes kiőrlésű változatok fogyasztására.
Minimálisan emeljük a fehérjebevitelt, ezzel biztosítva a sérült szövetek felépülését.
Törekedjünk az egészséges zsiradékok fogyasztására, melyet diófélék, magvak, avokádó,
olívaolaj vagy tengeri halak (lazac, tonhal) formájában biztosíthatunk a szervezet számára.
Omega-3 zsírsav tartalmuk csökkenti a gyulladásos folyamatokat, ezzel hozzájárulva a
gyorsabb regenerálódáshoz.
Az egészséges táplálkozás preventív jelleggel is bír, csökkenti a sérülések veszélyét az
intenzív edzésmunka alatt.
A sportolóink egyéni étrendjeinek összeállításakor nem csak az aktuális teljesítmény növelésére fókuszálunk, hanem a jövőbeli sérülések rizikójának csökkentése is kiemelt fontossággal bír számunkra.
Szokták mondani: „az vagy, amit megeszel”
„Mindent az utánpótlásért”
Elit Programunk 2. Eleme: Egyéni étrend – Táplálkozás
Mayer Lívia – Lazar Project – Superfoods