lazar-project-logo

Nélkülözhetetlen szempontok az utánpótlás fejlesztésben

A világ talán legnagyobb, erőnléti edzőket tömörítő szervezete, a National Strength and Conditioning Association állásfoglalása az alábbi szempontokat tartja nélkülözhetetlennek az utánpótlás sportolók sikeres, hosszútávú sportolói fejlesztési programjában:

– 1) Figyelembe kell venni a sportolók nagymértékben egyéni, nem-lineáris növekedési folyamatát.

– 2) Az utánpótláskorú sportolók fejlesztése során minden életkorban és képességszinten a fizikai kondíció és a pszichoszociális jól-lét növelésére kell törekedni.

– 3) Gyermekkortól kezdve fontos a fizikai kondíció fejlesztése, elsősorban a motoros képességekre/mozgásmintákra és az életkornak megfelelő erőfejlesztésre fókuszálva.

– 4) Gyermekkortól kezdve minél szélesebb mozgásműveltség kialakítása a cél.

– 5) A hosszútávú sportolói fejlesztési program során az egészség és a jól-lét kiemelt cél.

– 6) Az utánpótláskorú sportolók erőnléti edzésének egyik fontos célja a sérülések rizikójának csökkentése, hiszen minél kevesebb sérülést szenved el a sportoló, annál hatékonyabb lehet a hosszútávú fejlesztési programja.

– 7) A játékosoknak változatos edzésingereket kell kapniuk az egészség és a képességek optimális fejlesztése érdekében.

– 8) A hosszútávú sportolói fejlesztési program szerves részét kell képeznie a felméréseknek és a teljesítménymonitorozásnak.

– 9) A fiatalok sikeres fejlesztése érdekében az edzésprogramnak progresszívnek és egyénre szabottnak kell lennie.

– 10) A hosszútávú sportolói fejlesztési program sikeréhez nélkülözhetetlen a megfelelően képzett erőnléti szakemberek és pedagógia módszerek alkalmazása.

 

Köszönet a sportanalitika.hunak a cikk fordításáért és megírásáért!

Lázár Pál