Korábbi tapasztalataink alapján rengeteg szülő küzd otthon válogatós gyermekkel.
De mégis mit tehetünk azon kívül, hogy egészségesebb nassolni valóval kínáljuk sportoló
gyermekeinket?
Gyakran megoldást nyújthat az, hogyha megpróbáljuk bevonni gyermekünket a főzés
folyamataiba.
Általában, ha megtanítjuk főzni a gyermeket, az javíthat az étkezési szokásain,
felnyithatja a szemét (és gyomrát) az új ízek felé.
Kezdjük először a kedvenc ételeik elkészítésével, majd fokozatosan próbáljunk átállni a
tápanyagokban gazdagabb lehetőségekre.
Bevonhatjuk őket az étkezések megtervezésébe is.
Magyarázzuk el, hogy minden étkezésnek fontos tartalmaznia:
- Szénhidrátot: az energianyerés miatt (pl. pékáru, rizs, burgonya, tésztafélék, gyümölcs)
- Fehérjét: az izomépítés és növekedés céljából (pl. húsok, felvágottak, tej, tejtermékek,
tojás, száraz hüvelyesek stb.) - Zsírt: a sejtek megfelelő működéséhez, egyes vitaminok felszívódásához és
gyulladáscsökkentéshez (pl. olajos magvak, margarin, teavaj, napraforgóolaj,
olívaolaj, sertészsír stb.) - Rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat: a megfelelő bélműködéshez, a tápanyagok
felszívódásához és az immunrendszer egészségéhez (zöldségek és gyümölcsök).
Ha a sportoló szereti például a pizzát, akkor kísérletezhetünk teljes kiőrlésű lisztből készült
tésztával, valódi paradicsomból készült szósszal, feltétnek pedig sovány, fehérjében gazdag
csirkemellel. Ezen kívül szórjuk meg mindenféle zöldséggel, amit gyermekünk hajlandó
elfogyasztani.
A saját kézzel készített ételek sikerélménnyel látják el gyermekünket, aki ezáltal szívesebben
fogja azokat elfogyasztani. Így egy lépéssel közelebb kerülünk a tápanyagokban gazdag,
egészségesebb táplálkozás felé.
Kis lépésekkel a tudatosság felé.
„Mindent az utánpótlásért, mindent a gyerekekért”
Elit Programunk 2. Eleme: Egyéni étrend – Táplálkozás
Mayer Lívia – Lazar Project – Superfoods