Válogatós sportolók – 2. rész

Korábbi tapasztalataink alapján rengeteg szülő küzd otthon válogatós gyermekkel.

De mégis mit tehetünk azon kívül, hogy egészségesebb nassolni valóval kínáljuk sportoló
gyermekeinket?

Gyakran megoldást nyújthat az, hogyha megpróbáljuk bevonni gyermekünket a főzés
folyamataiba.

Általában, ha megtanítjuk főzni a gyermeket, az javíthat az étkezési szokásain,
felnyithatja a szemét (és gyomrát) az új ízek felé.

Kezdjük először a kedvenc ételeik elkészítésével, majd fokozatosan próbáljunk átállni a
tápanyagokban gazdagabb lehetőségekre.

Bevonhatjuk őket az étkezések megtervezésébe is.

Magyarázzuk el, hogy minden étkezésnek fontos tartalmaznia:

  • Szénhidrátot: az energianyerés miatt (pl. pékáru, rizs, burgonya, tésztafélék, gyümölcs)
  • Fehérjét: az izomépítés és növekedés céljából (pl. húsok, felvágottak, tej, tejtermékek,
    tojás, száraz hüvelyesek stb.)
  • Zsírt: a sejtek megfelelő működéséhez, egyes vitaminok felszívódásához és
    gyulladáscsökkentéshez (pl. olajos magvak, margarin, teavaj, napraforgóolaj,
    olívaolaj, sertészsír stb.)
  • Rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat: a megfelelő bélműködéshez, a tápanyagok
    felszívódásához és az immunrendszer egészségéhez (zöldségek és gyümölcsök).

Ha a sportoló szereti például a pizzát, akkor kísérletezhetünk teljes kiőrlésű lisztből készült
tésztával, valódi paradicsomból készült szósszal, feltétnek pedig sovány, fehérjében gazdag
csirkemellel. Ezen kívül szórjuk meg mindenféle zöldséggel, amit gyermekünk hajlandó
elfogyasztani.

A saját kézzel készített ételek sikerélménnyel látják el gyermekünket, aki ezáltal szívesebben
fogja azokat elfogyasztani. Így egy lépéssel közelebb kerülünk a tápanyagokban gazdag,
egészségesebb táplálkozás felé.

Kis lépésekkel a tudatosság felé.

„Mindent az utánpótlásért, mindent a gyerekekért”

Elit Programunk 2. Eleme: Egyéni étrend – Táplálkozás

Mayer Lívia – Lazar Project – Superfoods