lazar-project-logo

Utánpótlás Sportolók Táplálkozása /Karantén/ 3. rész

Az elhízás legfőbb oka, ha gyermekünk a szükséges napi kalóriamennyiségnél többet eszik.

Ez többféleképpen előfordulhat, például, ha valaki nagy adagokat eszik, gyakran nassol, vagy rendszertelenül étkezik. Fiatal korban inkább a jellemző az, hogy gyakran nassolnak, vagy a rohanó életmód miatt napközben alig esznek valamit (nincs idő az iskolában, rövidek a szünetek, rövid az ebédszünet, nincs idő edzés előtt stb.), és este habzsolással igyekeznek pótolni az elmaradt étkezéseket.

Ha este jut nagy kalóriamennyiség a szervezetbe, annak nagy részét már nem fogja gyermekünk energianyerésre használni, hiszen lassan eljön az alvás ideje, csökken az anyagcsere. Így a bevitt kalória nagy része a zsírraktárakban rakódik le.

Mivel most otthon van gyermekünk, kiemelt figyelmet tudunk fordítani az étkezéseire. A délutáni nassolás és a vacsora alatti habzsolás elkerüléséhez az első fontos lépés a reggeli megléte! Ha ez az étkezés hiányzik, akkor nem csoda, hogy később a szervezet pótolni akarja az ott elvesztett/nem megkapott 300-400 kalóriát. Sok gyermekre jellemző, hogy kihagyja ezt az étkezést, mert „nem éhes”. Mégis érdemes szépen lassan, kis falatokkal rászoktatni a szervezetét. Pár hét leforgása alatt már nem fogja tudni a napját reggeli nélkül elkezdeni.

Ha a reggeli elfogyasztására már sikerült rávenni fiatal sportolónkat, akkor jöhet a többi étkezés. Érdemes naponta legalább ötször étellel kínálni gyermekünket kisebb adagokban, hiszen így arra szoktatjuk a szervezetét, hogy folyamatosan kap tápanyagot, nem kell raktároznia (zsírpárnák.) 2,5-3 óra elteltével követhetik egymást az étkezések.

A „sokszor keveset” elv megoldást hozhat azoknak a gyermekeknek is, akik gyakran nassolnak. Mivel a rendszertelen étkezés miatt vércukorszint ingadozás alakul ki – ami a legtöbb esetben sóvárgáshoz vezet – ezért kívánhatja gyermekünk gyakrabban a nassolnivalót. De ha sikerül rendszerességet varázsolni a napjaiba, nagy valószínűséggel le tudjuk csökkenteni a nasi utáni vágyát. Ezzel megspórolhatunk extra kalóriákat, és emellett minőségi tápanyagokkal látjuk el szervezetét (amit a nasikkal nem tudnánk megtenni.)

Ha kihasználjuk a karantén adta lehetőségeket, olyan életmódra és táplálkozásra tudjuk tanítani és szoktatni gyermekünket, ami a felnőtt élete során is hasznára fog válni!

Mayer Lívia