Utánpótlás Sportolók Táplálkozása /Karantén/ 2. rész

Az otthon töltött hosszú napok/hetek során gyakrabban találhatjuk gyermekünket ülő/fekvő pozícióban, valószínűleg kevesebb időt tölt aktívan, ezzel lelassulhat az emésztése, nehezebb lesz elvégeznie a WC-n ügyes- bajos dolgait, székrekedés alakulhat ki.

Ezen tudunk segíteni azzal, ha biztosítjuk gyermekünk megfelelő rostbevitelét és mellé a folyadékfogyasztást. Rostokat juttathatunk a szervezetébe teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásával (aminek kiemelt jelentősége van, ha gyermekünk nem rajong a zöldségekért, gyümölcsökért). Változatosan szerepeljen tányérján magvas, korpás, graham lisztes, barna, rozsos pékáru, durum tészta, barna rizs például.

Ezen kívül nagyon jó rostforrások még a gyümölcsök és zöldségek is. Törekedjünk rá, hogy gyermekünk naponta legalább 4 adag zöldséget-gyümölcsöt egyen meg, ebből minél több frissen, nyers formában kerüljön az asztalra.  Bátran válogassunk a szivárvány minden színéből, hogy a rostok mellett a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag is bekerüljön szervezetébe. Ne felejtsük el a rizsből vagy burgonyából készült ebédet kiegészíteni salátával, savanyúsággal.

Mindezek mellett nagyon fontos kiemelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt, hiszen ezzel tudjuk elkerülni a székrekedés kialakulását. Naponta igyon gyermekünk legalább 8 pohár folyadékot, amiből legalább 5 pohár víz legyen.

Ezt a néhány dolgot betartva hozzájárulhatunk gyermekünk megfelelő emésztéséhez.

Mayer Lívia