Hogyan segítheted szülőként gyermekedet?

Ezzel a rövidebb bejegyzésünkkel szerettünk volna nektek néhány olyan tippet összegyűjteni, ami mentén kicsit jobban ráláthattok arra, hogy mik azok az alapelvek, ami mentén érdemes haladni, ami mentén ti szülők a legjobban segíthetitek gyermekeiteket. Kezdjünk is bele.

  • Először is ne legyél nagyon szigorú. Ne kritizáld, ha hibát követ el, hanem inkább segíts neki, hogy miképpen tanulhatna legjobban a hibájából. Ezzel elérhetjük azt, hogy a gyermekben ne alakuljon ki a hibázástól való félelem, szorongás.
  • Figyeljetek a helyes életmódra. Ide tartozik a megfelelő minőségű, mennyiségű mozgás és pihenés biztosítása, valamint a megfelelő táplálkozásé is.
  • Biztosíts megfelelő környezetet (csapatot, edzőt) neki, hogy a játékostársaival és edzőjével gyakorolhassa, hogy miképpen lehet jól együttműködni. 
  • Plusz szakmai segítség biztosítása. A csapatedzések sok esetben nem elegendőek az egyéni hiányosságok pótlására, ezért szinte elengedhetetlen egy külsős fejlesztő csapat igénybe vétele, ahol bármilyen területen egyénre szabottan tudnak vele dolgozni. Legyen az mentális, technikai, erőnléti, táplálkozásbeli, regenerációs, vagy éppen rehabilitációs terület.
  • Támogassuk a céljában. Ha van a gyerkőcnek egy célja az ő általa választott és szeretett sportágában, akkor támogassuk őt a lehető legnagyobb szeretettel, türelemmel és elfogadással.
  • Játéklehetőség biztosítása. Nagyon fontos, hogy a gyermek rendszeresen játszon a csapatában, mert így szerez rutint, így lesz egyre magabiztosabb és így kerül egyre közelebb a céljai eléréséhez.

Az utánpótlás fejlesztés szülői szemmel egy elég bonyolult, összetett és olykor fájdalmakkal teli folyamat.

Viszont egy dolgot soha ne feledjünk el, semmi, de semmi nem fontosabb annál (semmilyen élsportolói karrierre való törekvés), minthogy szülő és gyermek a lehető legjobb kapcsolatban legyen egymással, tele szeretettel és bizalommal.

Mert a legfontosabb célunknak annak kell lenni, hogy egészséges és boldog legyen gyermekünk most is és felnőtt korában is.

Lázár Pál