Élelmiszercímkék és értelmezésük

A legtöbb élelmiszeripari termék csomagolásán találkozhatunk egyfajta tájékoztatóval, vagy címkével, mely az adott élelmiszer összetételének részletezésére szolgál.

De mit is jelent az a rengeteg információ és számadat, amivel találkozhatunk?

Hogyan kell értelmezni őket?

És egyáltalán miért fontos megnézni az összetevőket?

Mivel a gyártási folyamatokba nem kapunk bepillantást, a címke olvasása a legbiztosabb módja
annak, hogy megbizonyosodjunk róla miből áll a termék, mivel tápláljuk magunkat, családunk, sportoló gyermekeink szervezetét.

Tényleg teljes kiőrlésű-e az a bizonyos pékáru, vagy csak minimális mértékben tartalmaz ilyen gabonafélét?!

A termék nagy része hozzáadott cukorból áll-e vagy természetes eredetű…

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket válaszolhatunk meg, ha a boltban kezünkbe kerül egy termék.
Hogyan értelmezzünk gyorsan és egyszerűen a címkéket?

Általában az összes címke formátuma megegyezik.

Először szerepeltetik felsorolásszerűen a termék összetevőit, majd utána a tápértékre vonatkozó számadatokat, illetve helyet kap az élelmiszer nettó tömege is.

Ha rápillantunk a termék összetevőire, akkor a felsorolásban elől szereplő hozzávaló az, amiből az
adott élelmiszer a legtöbbet tartalmazza.

Minél hátrébb kerül egy összetevő a sorban, annál kevesebb található belőle az adott termékben.

Az összetevők után szerepel az élelmiszer tápértékének részletezése, amely általában 100 grammra
vonatkozóan adja meg a számadatokat (emellett szerepelhet 1 adagra/darabra/szeletre vonatkozó
adat is.)

Itt láthatjuk az élelmiszer energiatartalmát, a zsír-, telített zsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje-, só- és
rosttartalmát.

Egyes esetekben a vitaminok és ásványi anyagok mértékét is feltüntetik, illetve, hogy az ajánlott napi beviteli érték hány százalékát teszik ki az adott tápanyagok.

Kis odafigyeléssel és a címkék olvasásával könnyedén csökkenthetjük napi cukor- és sóbevitelünket,
emelhetjük rostbevitelünket.

Válasszuk a minimálisan feldolgozott élelmiszereket, rövidebb összetevőlistával.

Ezzel hozzájárulunk családunk, és azon belül is sportoló gyermekünk szív- és érrendszerének egészségéhez, az ideális testsúly eléréséhez, fenntartásához, és a betegségek elkerüléséhez.

„Mindent az utánpótlásért”

Elit Programunk 2. Eleme: Egyéni étrend – Táplálkozás

Mayer Lívia – Lazar Project – Superfoods