A legtöbb élelmiszeripari termék csomagolásán találkozhatunk egyfajta tájékoztatóval, vagy címkével, mely az adott élelmiszer összetételének részletezésére szolgál.
De mit is jelent az a rengeteg információ és számadat, amivel találkozhatunk?
Hogyan kell értelmezni őket?
És egyáltalán miért fontos megnézni az összetevőket?
Mivel a gyártási folyamatokba nem kapunk bepillantást, a címke olvasása a legbiztosabb módja
annak, hogy megbizonyosodjunk róla miből áll a termék, mivel tápláljuk magunkat, családunk, sportoló gyermekeink szervezetét.
Tényleg teljes kiőrlésű-e az a bizonyos pékáru, vagy csak minimális mértékben tartalmaz ilyen gabonafélét?!
A termék nagy része hozzáadott cukorból áll-e vagy természetes eredetű…
Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket válaszolhatunk meg, ha a boltban kezünkbe kerül egy termék.
Hogyan értelmezzünk gyorsan és egyszerűen a címkéket?
Általában az összes címke formátuma megegyezik.
Először szerepeltetik felsorolásszerűen a termék összetevőit, majd utána a tápértékre vonatkozó számadatokat, illetve helyet kap az élelmiszer nettó tömege is.
Ha rápillantunk a termék összetevőire, akkor a felsorolásban elől szereplő hozzávaló az, amiből az
adott élelmiszer a legtöbbet tartalmazza.
Minél hátrébb kerül egy összetevő a sorban, annál kevesebb található belőle az adott termékben.
Az összetevők után szerepel az élelmiszer tápértékének részletezése, amely általában 100 grammra
vonatkozóan adja meg a számadatokat (emellett szerepelhet 1 adagra/darabra/szeletre vonatkozó
adat is.)
Itt láthatjuk az élelmiszer energiatartalmát, a zsír-, telített zsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje-, só- és
rosttartalmát.
Egyes esetekben a vitaminok és ásványi anyagok mértékét is feltüntetik, illetve, hogy az ajánlott napi beviteli érték hány százalékát teszik ki az adott tápanyagok.
Kis odafigyeléssel és a címkék olvasásával könnyedén csökkenthetjük napi cukor- és sóbevitelünket,
emelhetjük rostbevitelünket.
Válasszuk a minimálisan feldolgozott élelmiszereket, rövidebb összetevőlistával.
Ezzel hozzájárulunk családunk, és azon belül is sportoló gyermekünk szív- és érrendszerének egészségéhez, az ideális testsúly eléréséhez, fenntartásához, és a betegségek elkerüléséhez.
„Mindent az utánpótlásért”
Elit Programunk 2. Eleme: Egyéni étrend – Táplálkozás
Mayer Lívia – Lazar Project – Superfoods