lazar-project-logo

Barján Bianka – Mentor – Sport coach

Az élsportban a legfontosabb cél a győzelem, a siker elérése, a jó teljesítmény, az elégedettség.

Nincs ez másként a gyerekeknél sem, mégis számos differencia fellelhető, a körülmények, illetve a támogatói háttereket tekintve, Ilyen például a szülő szerepe.

A sport a gyermekek számára igazi szórakozás, megerősödik a családi összetartozás, hiszen a szülő elkíséri gyermekét a versenyre, szurkol, ott van vele. Nagyszerű lehetőség barátokat szerezni, tartozni valahova, jó példákat látni, felnőni egy olyan rendszerbe, amiből felnőttként is kamatoztathatjuk a tanultakat.

Ahogy a gyermek egyre tudatosabb, egyre ügyesebb a sportjában, úgy nőhet a feladat súlya is, ami szintén egy lépcsőfok, amit megugrik a fiatal.

Természetesen, vannak, akiknek ez nem egyszerű, megélhetik a kudarc érzését, tapasztalhatnak negatív élményeket, vereség, mellőzés a csapatban, új játékos befogadása, szintidő csökkenés, tehát tényleg minden előkerülhet (ez mindenkivel előfordul, de ebből tanulunk, és megyünk előre).

Számos szülő ösztönösen ráérez arra, hogy egy sportoló szülőjeként, más kihívásokkal is szembe kell néznie.

A szülő szerepe kiemelt fontosságú, nem csak fiatal korban, hanem felnőttkorban egyaránt meghatározó lehet, hiszen a szülő mindig szülő marad.

Minden szülő, valamilyen mértékben azonosul a gyermekével, és szeretné, hogy ő legyen a legjobb, sikereket érjen el, megkapja azt amiért megdolgozott, úgy ahogyan azt megérdemli.

Rengeteg érzést kell feldolgoznia a gyermeknek egy-egy verseny során, úgy ahogy a szülőnek is, de itt jön a fontos kérdés, hogyan támogat jól egy szülő, mikor mit mond, tesz?! Mennyire azonosul gyermekével?

Nem könnyű az „élsportoló szülők” élete. Biztosan tudom, még ha nem is mondják, hogy a szüleim 22 év sport tapasztalat után rengeteg izgalomnak, aggódásnak, drukknak voltak, vannak kitéve, máshogy, mint egy átlagos szülő. De egy biztos, kaptak cserébe egy sportágat, amit szeretnek, egy kikapcsolódási lehetőséget, és sok -sok élménybeszámolót tőlem, amik között sokszor akadt igazán drámai jelenet is, nem unalmas az élet az már biztos!

Rengeteg kérdést érdemes a szülőnek magával tisztázni, hiszen, ha bennük helyén vannak a dolgok, úgy tudják a legjobb módszert kiválasztani a támogatásuk kimutatására.

Szerencsére, ezzel nem kell egyedül megbirkózni, nehéz is lenne.

A coaching ill. Mentoring, erre is egy nagyon alkalmas terep, hiszen lehetőség nyílik egy segítő beszélgetés során tisztázni a felmerülő kérdéseket, oldani az esetleges elakadásokat, összeállítani egy „forgatókönyvet”, ami a későbbiekben is segíthet az élsportoló gyermek támogatásban.

Azt gondolom, hogy a mai felgyorsult sport világban, és a benne szerepet kapó: sportolóknak, szülőknek, edzőknek akár egyesületi vezetőknek, elengedhetetlen a „mentális edzettség”, a segítő beszélgetések, a személyre szabott kidolgozott mentoring, segítő szakemberek által.

Így érhetjük el a kitűzött célokat, így tarthatjuk fent a motivációt, így növelhetjük az önbizalmat, így lehetnek egyre sikeresebbek a magyar sportolók.

Egy számomra kedves idézettel zárnám le a bejegyzésem:

„az előrejutás titka, az elindulás”