lazar-project-logo

A stresszen való átlendülés

Ahogy az előző posztban meséltem arról, hogy mi is a stressz, mikor is lehet jelen, most nézzük meg, hogyan lehet ezt kezelni, hogyan lehet átlendülni könnyebben az ilyen helyzeteken?!

Kiváltó ok lehet:

  • Egy új csapat
  • Új edző
  • Verseny/mérkőzés
  • Egy személy jelenléte
  • Egy vetélytárs vagy a vele kapcsolatos negatív emlékek
  • Büntetés
  • Presszió
  • Új iskola
  • Új környezet (kollégium-akadémia)
  • Távolság a családtól

Ha jól megnézzük a listát láthatjuk, hogy aki az élsportra adja a fejét, szinte kivétel nélkül találkozik vagy találkozni fog ezekkel a helyzetekkel.

Nem tudjuk kikerülni őket.

Nem könnyű az élsport, de sok-sok olyan plusz dolgot ad, amit “civilként” nem élnénk át.

Ha túlzott stressznek van kitéve egy utánpótlás sportoló, ami lehet akár a folyamatos presszió, hogy „jól kell teljesíteni, hiba nélkül kell játszani”, esetleg még az edző (vagy éppen szülő) kritizál is, ha nagyon sok múlik a versenyen, akkor kifejezetten fontos a támogatói háttér.

Legyen az a szülő, barát, külső segítő (coach) vagy akár edző.

Igen, az edzőknek is nagy szerepe van abban, hogy a sportolóját tudja kezelni, ha látja rajta, hogy nehezebben viseli a stresszt, vagy izgulósabb fajta, vagy tényleg olyan környezetben van, amiben még nem volt, akkor nagyon fontos, hogy „vegyen le róla egy kis terhet”, akárcsak a támogató jelenlétével.

Legyen türelmesebb, bíztasson sokat, hiszen ezek a külső megerősítések építik a sportolót.

Vannak, akiken nem látszik az izgalom, vagy akik ezeket a helyzeteket jobban kezelik (ez sok mindentől függ), és vannak, akiknek bele kell “ szoknia” az ilyen szituációkba.

Minél komolyabban sportol valaki, annál nagyon lehet az ellenálló képessége. Tehát, ha egyre több téthelyzetet “ismer meg”, és lesz túl rajta, abból képes lehet tanulni, még akkor is, ha nem ment annyira könnyen.

Fontos, hogy aki nehezebben kezeli ezeket, legyen mellette valaki, aki támogatja őt ebben. A szülők is egy támogatói közeget biztosítanak, de jól jöhet ilyenkor, ahogy fentebb említettem egy külső segítő, akivel hétről-hétre beszélgetni tud a nehézségekről, akivel egy más nézőpontból is megvilágíthatja a lehetőségeket. Ezáltal hozza vezetve a sportolót az egyre jobb stresszkezeléshez.

(Sokszor az a tapasztalat, hogy ezekben a szituációkban a szülőkre már egyre „kevésbé hallgat” egy gyermek, míg egy külső szakembernek jobban megnyílik.)

Viszont nagyon fontos az is, hogy egy stresszhelyzet után, amikor sok energiát “veszítünk”, vissza is kell töltekeznünk.

Ha belegondolunk felnőttként mit is csinálunk egy nehezebb nap, munkahelyi gond megoldása, vagy átélése után…

…olyasmit ami kikapcsol, amit szeretünk.

Ilyen pl.: olvasás, főzés, jóga vagy valamilyen testmozgás, gyerekekkel játék, kertészkedés… stb.

Erre és a hasonló cselekvésekre a sportoló gyerekeknek is szükségük van (játékok, barátok, bringa, zene vagy olvasás, stb).

Tipp.: ha mi magunk elhanyagoljuk ezeket a visszatöltési lehetőségeket, akkor igyekezzünk beiktatni őket, akár tippet adva a fiatalok számára.

Összegezve:

Fontos, hogy ott legyünk a gyermekeink mellett/mögött, érezzék, hogy ránk mindig számíthatnak.

Fontos észrevenni azt is, amikor esetleg külső segítségre van szükség, valamint, hogy legyen idejük arra, hogy gyermekként kitudjanak kapcsolni…

…olyan foglalatossággal, ami nem „egy kötelező” program, hanem egy ő általa választott időtöltés, akár teljes pihenés.

„Nem lehet több elvesztegetett magyar fiatal”

Elit programunk 1. eleme: Mentális felkészítés

Barján Bianka – Sport coach