10 tipp, amivel segítheted sportoló gyermekedet

Először is, fontos megjegyezni, hogy minden sportoló átél olyan időszakokat, amikor nem megy olyan jól, mint szeretnék. Az ilyen időszakokban fontos, hogy a szülők támogatók maradjanak, és segítsék a gyermeküket abban, hogy pozitívan álljanak hozzá a helyzethez, és motiválják őket arra, hogy folytassák az edzéseket, és dolgozzanak tovább a fejlődésükön.

Másodszor, fontos megérteni, hogy a sportban a kudarcok és az eredménytelenségek részei a folyamatnak. 

Az ilyen tapasztalatok segíthetik a gyerekeket abban, hogy megtanulják, hogyan küzdenek meg a nehézségekkel és hogyan alakítsanak ki az életükben olyan stratégiákat, amelyek segítségével hatékonyan kezelhetik az ilyen helyzeteket. 

Az ilyen tapasztalatok az önbizalom növelésében is segíthetnek, hiszen a gyermek megtanulja, hogy képes megbirkózni a kudarcokkal, és tovább dolgozni a céljaiért.

(De persze van, olyan pillanat is, amikor a szülő észreveszi, jól felismeri, hogy ő már „kevés” és inkább külsős szakember segítségét kéri, hogy segíthessen gyermekének.)

Fontos megjegyezni, hogy a sportnak a legfontosabb része nem az eredmény, hanem az élmény. 

Az utánpótlás sportnak az a célja, hogy a gyerekeknek jó, minőségi időtöltést, barátságokat és fejlődési lehetőségeket nyújtson, és persze lehetőséget arra, hogy tovább haladjon a célja felé a sok-sok megpróbáltatás ellenére is.

Viszont, ha a a szülők túl nagy hangsúlyt helyeznek az eredményekre, akkor az könnyen árnyékolhatja az élményeket, és a gyermek folyamatosan azon aggódhat, hogy mi lesz, ha nem fog sikerülni. Ebből lehet egy idő után a nagyon erős megfelelési kényszer, ami nagyon nagy stresszel is járhat. Ez megakadályozhatja őket abban, hogy élvezzék a sportot, és az örömöt, amit a sportolás nyújthat.

Tudni kell a szülőknek, hogy egy-egy gyengébb teljesítmény nem jelenti a világvégét, és, hogy ez a gyermek egész sportkarrierjét „végzetesen” befolyásolja. 

A szülőknek segíteniük kell a gyermekeiket abban, hogy megértsék a sportban való kudarcok és eredménytelenségek részei a folyamatnak, és hogy ezek a tapasztalatok segíthetik a gyerekeket abban, hogy megtanulják, hogyan küzdenek meg a nehézségekkel, és hogyan növeljék az önbizalmukat.

A szülőknek fontos, hogy pozitív és támogató hozzáállással segítsék a gyermekeiket abban, hogy pozitívan álljanak hozzá a sportban való kudarcokhoz és eredménytelenségekhez, és megtanulják kezelni ezeket a helyzeteket. Az ilyen tapasztalatok segíthetik a gyerekeket abban, hogy fejlődjenek, és élvezzék a sportban való részvételt, amely végső soron az életük egy fontos része is lehet.

De persze sokaknál eljöhet az a pillanat (amit fentebb is írtunk ), amikor a szülők azt érzik, hogy muszáj külsős szakember segítségét kérni, és a tapasztalatainkból tudjuk mondani, hogy ezek általában nagyon-nagyon jó döntésnek bizonyulnak a gyermek karrierjében.

Végezetül összegyűjtöttünk nektek most 10 tippet, hogy mit csináljatok akkor, ha esetleg nem úgy sikerül egy verseny vagy meccs, ahogy azt „vártátok”:

Maradj nyugodt és támogató: Először is fontos, hogy megőrizd a nyugalmad és ne mutasd ki (azonnal meg végképp ne) a csalódottságodat vagy dühödet. Inkább legyél támogató és emlékeztesd a gyermekedet arra, hogy az élmény és a tanulás a legfontosabb.

Ha nem bírod ki, hogy ne értékeld a teljesítményét: Ne csak az eredményre, és „negatívumokra” fókuszálj. Ha tudod, nevezd meg a dolgokat, amelyeket jól csinált, és emlékeztesd őt arra, hogy milyen nehéz dolgokat hajtott végre.

Vizsgáljátok meg az okokat, ha azt látod, hogy „valami nem stimmelt”: Beszélj intelligensen a gyermekeddel, és próbáljátok megérteni, mi történt a versenyen vagy a mérkőzésen. Kérdezd meg, hogyan érezte magát, és milyen nehézségekbe ütközött. Ez segíthet abban, hogy megértsd, mi ment rosszul, és hogyan lehetne javítani a következő alkalommal.

Koncentráljatok a fejlődésre: A sport az fejlődésről szól, így fontos, hogy az eredmény helyett a fejlődésre koncentráljatok. Segítsd a gyermekedet abban, hogy meglássa, hogy a sportban való fejlődés egy hosszú folyamat, és hogy minden egyes verseny vagy mérkőzés lehetőséget nyújt a tanulásra és az előrelépésre.

Beszélgessetek a célokról: Ha van cél, amire a gyermeked törekszik, beszéljetek róla együtt. Ez segíthet neki abban, hogy fókuszáltabbá váljon, és hogy tudja, hogy miért dolgozik olyan keményen. Azonban fontos, hogy a cél ne csak az eredmény legyen, hanem a fejlődés és az élmény is.

Koncentráljatok a következő lépésre: Az egyetlen módja annak, hogy javítsd a teljesítményét gyermekednek, hogy te is koncentrálsz a következő lépésre. Segítsd a gyermekedet abban, hogy megtanulja, hogy az egyik verseny vagy mérkőzés csak egy állomás az úton.

Élvezd a sportot: Az élmény és az élvezet a sportban nagyon fontosak. Segítsd a gyermekedet abban, hogy élvezze a sportot, és ne csak az eredményre fókuszáljon. Ha szereti azt, amit csinál, és ha élvezi a sportot, akkor valószínűbb, hogy hosszú távon is aktívan fogja űzni és így nagyobb eséllyel érheti el a céljait.

Ne számítson mindig a győzelemre: A sportban az egyik legfontosabb leckét az jelenti, hogy nem mindig lehet nyerni. Segítsd a gyermekedet abban, hogy elfogadja ezt, és megtanulja, hogy a vereség is lehetőség a tanulásra és a fejlődésre.

Ne osszuk fel az időt csak a sportra: A sport nagyon fontos, de az is fontos, hogy a gyermekednek legyen ideje más dolgokra is. A családi idő, a barátok és az iskolai teendők is fontosak, és az egyensúly az élet minden területén segíthet abban, hogy a sport iránti elkötelezettség hosszú távon is fennmaradjon.

Ne essünk túlzásokba: Végül, de nem utolsósorban fontos, hogy ne essünk túlzásokba. Nem szabad túlságosan nyomást gyakorolni a gyermekedre, és nem szabad a sportot az élet központjává tenni. Segítsd a gyermekedet abban, hogy megtalálja az egyensúlyt a sport és az élet más területei között, és ne hozzunk olyan döntéseket, amelyek a gyermekünk egészségének és boldogságának rovására mennek.

A lehető legfontosabb dolog az, ami még a sportnál is fontosabb, hogy gyermekünk legyen boldog most és felnőtt korában is.

Mert sok felnőtt tudja már azt, hogy csinálhatunk bármi „nagy dolgot”, bármi nagy munkát, ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben.

Legyen cél az, hogy gyermekünk többnyire érezze jól magát, és ne pedig a stressz határozza meg a mindennapjait.

„Nem lehet több elvesztegetett magyar fiatal”

Lázár Pál